Byxelkroks Vattenverk

Vattnet i Byxelkrok var hårt, såg oaptitligt ut, luktade och smakade illa, och hade för höga COD-värden. 2005 beslutade sig Borgholms kommun för att installera en nanofilteranläggning för att få bukt med alla dessa problem. Resultatet blev en succé! Vattnet är nu med råge godkänt. Den lokale krögaren på Restaurang Sjöstugan som tidigare inte ens serverade kranvatten erbjuder nu sina gäster en uppskattad vattenbuffé.

Från problem till stolthet_MG_4070

Det lilla samhället Byxelkrok ligger på norra Öland, fyra mil ifrån centralorten Borgholm. Det blev både många och långa underhållsresor till det lokala, traditionella vattenverket för kommunens servicepersonal. En nanofilteranläggning löste både problemen med vattenkvaliten och med det stora servicebehovet. Nu är innevånare och näringsidkare stolta över kvaliteten på vattnet, och kommunens personal slipper många serviceresor, och spar på så sätt både tid och pengar. I Byxelkrok blev en nanofilteranläggning den ojämförligt billigaste lösningen.

 

 

 

 

Enkelt och miljövänligtIMG_1647

Driften i membranfilterverket övervakas automatiskt. Det betyder att kommunen bara behöver skicka en person en gång i månaden för enklare underhåll, istället för som tidigare två personer som jobbade en heldag två gånger i veckan. De totala driftkostnaderna är betydligt lägre än för en traditionell anläggning och verket använder inga kemikalier som belastar miljön.

 

Björks installerade membranfilteranläggningen i den befintliga byggnaden. Anläggningen designades, tillverkades och funktionstestades hos Björks i Hallstavik. Den levererades komplett och fullt driftklar inklusive el- och styrutrustning. Entreprenaden i Byxelkrok genomfördes på mindre än en arbetsvecka.

 

 

 

_MG_3953_Byxelkrok